Com fomentar les competències bàsiques de lectura, ciència i matemàtiques més enllà de l’escola

L’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona ha creat tres decàlegs amb idees senzilles i entenedores que les famílies poden fer servir per promoure habilitats lectores, científiques i matemàtiques entre els infants i els joves

Més enllà de l’escola, les famílies i els adults en general podem contribuir al desenvolupament de competències bàsiques en els infants i els joves mitjançant diferents activitats quotidianes que poden connectar amb el seu aprenentatge. Amb aquesta idea, i per tal d’ajudar a la comunitat educativa a fomentar la lectura, les matemàtiques i la ciència entre l’alumnat, l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona ha elaborat un nou material divulgatiu.

Així, al web d’Educació de la Diputació de Barcelona es poden trobar tres fitxes, en forma de decàleg, amb propostes senzilles i entenedores sobre com desenvolupar les habilitats lectores, científiques i matemàtiques dels infants i els joves des de fora de l’entorn escolar.

Per exemple, al decàleg titulat I si… llegim? es comparteixen algunes recomanacions per ajudar a fer més atractiva la lectura per als infants i els joves, com per exemple: dir-los que qualsevol moment i lloc són bons per llegir, que llegir cada dia crea bons lectors o bé que llegir històries en veu alta i explicar-les estimula les emocions, l’escolta activa, l’atenció i la complicitat.

Proposar als nens, les nenes i els joves que siguin curiosos i inconformistes de mena, o bé que investiguin el que més els agradi per tal d‘entendre el món que els envolta, són algunes idees que es poden emprar per fomentar les competències científiques, segons el decàleg I si… investiguem?

I per fomentar les matemàtiques entre els estudiants, el decàleg titulat I si… calculem? proposa parlar bé d’aquesta disciplina davant dels infants i els joves, fer les matemàtiques divertides i fàcils, o bé, aprofitar els jocs de taula que inclouen càlculs i estratègies. Es poden conèixer totes les recomanacions sobre com promoure les matemàtiques en la vida quotidiana del alumnat al web d’Educació de la Diputació de Barcelona.

Aquests són els tres decàlegs per fomentar les competències lectores, matemàtiques i científiques dels joves i els nens més enllà de l’escola.
Mitjançant aquests decàlegs, tothom podrà contribuir a millorar les competències lectores, científiques i matemàtiques dels grans i els petits, especialment quan se sap que els resultats de l’alumnat de 15 anys en Ciències i Matemàtiques estan per sota de la mitjana dels països de l’OCDE a la prova PISA 2018.

Projectes de suport per facilitar l’aprenentatge basat en competències

A més dels decàlegs, l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona ofereix al seu web projectes de suport. Es tracta de propostes educatives que promouen la relació de l’escola amb l’entorn i que posen a l’abast dels educadors metodologies innovadores per facilitar l’aprenentatge basat en competències i en incentivar la curiositat i la motivació dels alumnes participants, amb l’objectiu de prevenir l’abandonament escolar prematur.

Entre aquests projectes de suport es troben, per exemple: És possible una colònia humana a Mart?, Vols construir un cotxe TVdirigit?, Cultura emprenedora a l’escola o la Programació per a la millora educativa.

Les activitats d’aprenentatge que ofereix l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona reforcen l’adquisició de competències clau en els àmbits lingüístic, matemàtic i del món físic, artístic, digital i valors, en entorns d’aprenentatge formals i no formals. A més, fomenten l’aprenentatge inclusiu i la col·laboració entre ens locals, centres educatius, universitats, empreses, entitats, biblioteques i altres agents del territori.

Fuente:

https://www.educaweb.com/noticia/2020/10/13/com-fomentar-les-competencies-basiques-lectura-ciencia-matematiques-mes-enlla-8217-escola-19322/

Deja un comentario

Com fomentar les competències bàsiques de lectura, ciència i matemàtiques més enllà de l’escola – Sarraute Educación María Magdalena

A %d blogueros les gusta esto: